website maken
Hosting   |   Templates   |   Domeinen   |   SEO   |   Adverteren   |   Geld verdienen


Zoekmachine optimalisatie

Om uw website tot een succes te maken is het noodzakelijk om rekening te houden met uw vindbaarheid in zoekmachines. De meest gebruikte zoekmachine op dit moment Google. Voor de Nederlandse markt hoeft u geen rekening te houden met andere zoekmachines. In Amerika is Yahoo ook veel gebruikt en in China is Baidu de grootste. Het hangt dus van de doelgroep van uw site af met welke zoekmachine u het meeste rekening moet houden. De tips die gegeven worden in dit artikel hebben betrekking op alle zoekmachines, met speciale aandacht voor Google.

Metatags

Vroeger zochten zoekmachines voornamelijk naar websites aan de hand van metatags. Metatags zijn bedoeld om specifieke informatie over de inhoud van een webpagina te geven. Zo geven deze informatie over de "keywords" van een pagina en een omschrijving van de inhoud van een webpagina.
Het oorspronkelijk doel van metatags was om het voor zoekmachines makkelijker te maken om websites op de juiste woorden te indexeren. Er wordt echter op grote schaal misbruik gemaakt van metatags door webmasters die populaire zoektermen toevoegden die helemaal niets met de inhoud van de website te maken hadden maar die er wel voor zorgden dat de site hoger in de zoekresultaten kwam.

Voorbeelden van metatags zijn:

1. <meta name="description" lang="nl" content="zoekmachine optimalisatie">
Deze metatag geeft de inhoud van een webpagina weer.

2. <meta name="keywords" content="zoekmachines, seo, optimalisatie ">
Deze metatag geeft de 'keywords' van een specifieke webpagina.

Wegens misbruik in het verleden hebben metatags tegenwoordig nog maar weinig invloed op de indexering in de zoekmachines. De metatag waar nog wel enig belang aan wordt gehecht is de "description" metatag. De omschrijving van de site door deze metatag wordt in sommige gevallen ook integraal overgenomen door Google als omschrijving van de site bij de zoekresultaten.
Het is daarom aan te raden om in ieder geval deze metatag met uw eigen omschrijving aan uw webpagina's toe te voegen: <meta name="description" lang="nl" content="type hier de omschrijving van uw site ">

Links vanaf andere sites

Het allerbelangrijkste wat u moet doen om hoog in de zoekmachines te komen is links naar uw site krijgen vanaf kwalitatief hoogwaardige sites.

Aantal links vanaf andere sites
Google en andere zoekmachines "tellen" het aantal links vanaf andere sites naar de uwe om te bepalen hoe belangrijk uw website gevonden wordt op het internet. Hoe meer links betekent dus in principe een hogere waardering.

Er wordt echter niet alleen gekeken naar het aantal links maar ook naar de kwaliteit en de inhoud van de sites waarop deze links naar uw site staan.

Pagerank van linksites
De kwaliteit van een site die naar uw site linkt wordt weer bepaald aan de hand van hoeveel kwalitatief hoogwaardige sites met relevante inhoud er naar die site linken. De kwaliteit en belang van een site wordt over het algemeen afgelezen aan de pagerank die een website heeft. Pagerank is een cijfer die Google geeft voor elke website van tussen de 0 en de 10. Een hogere pagerank betekent kort gezegd dat Google deze site hoger waardeert. Zo heeft bijvoorbeeld nu.nl op het moment van dit schrijven een pagerank van 7. Het is dus beter om links te krijgen op een site met een pagerank van 5 dan een site met een pagerank van 1. De pagerank van alle sites kunt u hier controleren.

Het aantal linkjes op de site die naar u linkt
De waardering van een website wordt deels doorgegeven aan de sites waar die naar toe linkt. Hoe meer links er op een website staan naar andere pagina's, hoe minder belangrijk elke individuele link gevonden wordt door Google. Om dit iets te verduidelijken geven we het volgende voorbeeld, dit voorbeeld is bedoeld om een beter beeld te krijgen van hoe Google werkt en is dus niet letterlijk 1 op 1 te vertalen naar de zoekmachine van Google. Deze maakt gebruik van complexe wiskundige formules die niet openbaar zijn.
Voorbeeld 1 : een website met een pagerank van 7 linkt naar 10 sites. Elke site waarnaar gelinkt wordt zal van Google een waardering krijgen van 7/10 = 0.7
Voorbeeld 2 : een website met een pagerank van 5 linkt naar 5 sites. Elke site waarnaar gelinkt wordt zal van Google een waardering krijgen van 5/5 = 1

In voorbeeld twee heeft de site dus een lagere pagerank maar omdat deze minder links op de site heeft staan is het beter voor u om een link te krijgen op de website uit voorbeeld 2 dan de website uit voorbeeld 1 omdat de individuele link naar uw site een hogere waardering zal krijgen.

Inhoud linksites
Verder wordt er gekeken naar de inhoud van de sites die naar u linken. Als u een website heeft over cavia's is het beter om links te krijgen vanaf sites die ook over cavia's gaan dan vanaf sites die gaan over konijnen. De inhoud van de sites die naar u linken moeten dus relevant zijn voor de inhoud van uw website.

Inhoud sites waar u naar linkt
Wat minder belangrijk maar toch het noemen waard is dat u niet teveel naar niet relevante websites moet verwijzen. Als u een site heeft over cavia's dan is het voor uw bezoekers en uw positie in zoekmachines waardevol om te linken naar pagina's die ook over cavia's gaan. Geadviseerd wordt om niet heel veel links naar sites te plaatsen die niets met de inhoud van uw website te maken hebben.

 

Kort samengevat zijn dit dus de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat u vaker gevonden zult worden door middel van zoekmachines:

Zoveel mogelijk links vanaf andere sites die voldoen aan de volgende kenmerken:

  • Kwalitatief hoogwaardige sites (Pagerank geeft een goede indicatie voor kwaliteit)
  • Sites met een inhoud die betrekking heeft op het onderwerp van uw website
  • Sites die teveel links bevatten zijn minder belangrijk

Vooral links vanaf uw webpagina naar sites die relevant zijn voor de inhoud van uw webpagina.

Wilt u een link met De Website Hulp ruilen? Klik dan hier: link ruilen

Zoekmachine marketing bedrijven

Op dit moment zijn er op de markt verschillende bedrijven te vinden die er voor zorgen dat uw zoekmachine posities verbeterd worden. Dit gebeurd aan de hand van verschillende methodes. Allereerst wordt uw website compleet geoptimaliseerd, om vervolgens ook te zorgen dat uw de online aandacht krijgt die u nodig heeft. Een bedrijf dat dit bijvoorbeeld doet is Imezo uit Huizen. Klik hier om naar hun website te gaan.

Uw website URL's

De URL van uw website heeft ook invloed op hoe hoog u in de zoekmachines komt op bepaalde trefwoorden. Het is het beste om de trefwoorden waarop u gevonden wilt worden te verwerken in de URL's van AL uw pagina's.

De domeinnaam zelf, in ons geval "dewebsitehulp.nl" heeft waarschijnlijk een lichte invloed op de trefwoorden waarop u gevonden wordt via de zoekmachines.

Belangrijker nog echter zijn de URL's van de afzonderlijke pagina's. U ziet dat deze pagina de naam "zoekmachine-optimalisatie.php" heeft. De zoekmachines kunnen daaruit opmaken dat deze pagina over zoekmachine optimalisatie gaat en daarom zal deze pagina in theorie hoger ranken op deze zoekwoorden. U kunt de afzonderlijke woorden van uw URL beter scheiden door middel van een "-" dan van een "_" teken.

Wat u vooral niet moet doen om hogere ranking te krijgen

Linkfarms
Er bestaan op het internet zogenaamde "linkfarms". Dit zijn groepen van sites die allemaal een link naar elkaars site opnemen. Zodoende krijgt iedere deelnemer aan zo'n groep automatisch een link vanaf alle andere sites binnen de groep. Deze linkfarms worden vaak geautomatiseerd en zijn bedoeld om de link-populariteit van website te beinvloeden waardoor sites hoger in de zoekmachine index zullen komen. Deze manier van linken naar andere sites wordt door Google, en andere zoekmachines die gebruik maken van link-populariteit, gezien als vervuiling van de zoekresultaten omdat de sites niet verwijzen naar relevante sites maar alleen zoveel mogelijk linken om de zoekmachines te misleiden. Zoekmachines kunnen sites die gebruik maken van deze manier van zoekmachine optimalisatie een lagere waardering geven of zelfs helemaal verwijderen uit de index.

Tips van Google zelf over zoekmachine optimalisatie

Hier vindt u informatie over wat Google zelf zegt over zoekmachine optimalisatie.

Nuttige websites met betrekking tot zoekmachine optimalisatie:


Website maken    |    Linkpartners    |    Veelgestelde vragen     |    Sitemap    |    Contact

De Website Hulp © 2007 | Disclaimer